Gevangen

Door het Coronavirus zijn we inmiddels al wekenlang aan huis gekluisterd. Werken, wonen, schooltje spelen, recreëren, het gebeurt allemaal binnen de vier muren van thuis. Nu komt de meivakantie eraan en dat wordt waarschijnlijk een hele andere dan de afgelopen jaren.

Het prille zomerweer lokt, we willen naar buiten! En we verlangen naar vakantie!

De regel van 1,5 meter afstand en drukte vermijden zal voorlopig nog wel blijven gelden.

De vraag is in hoeverre de strenge maatregelen tegen het Coronavirus worden versoepeld nu de aantallen ziekenhuisopnames en sterfgevallen dalen. De cijfers zijn hoopgevend, maar het is nog te vroeg om de maatregelen los te laten. De eerste prioriteit ligt bij de ‘zorg om het zorgsysteem’. De medewerkers in de zorg staan nog altijd zwaar onder druk en ook is er niet tot nauwelijks ruimte geweest voor de reguliere patiënten.

Maar weten allemaal wel een maatregel op te noemen die wat ons betreft het eerste in de wilgen mag worden gehangen.

Weer naar school

Ieder kind heeft er weleens van gedroomd dat de school was afgebrand en hij of zij niet naar school zou kunnen. Wat een feest zou dat zijn! Nu zij in deze situatie niet naar school kunnen, komt dat verlangen in een heel ander daglicht te staan.

Mireille uit de Beemster woont op een boerderij. Zij heeft het geluk dat er zowel binnen als buitenshuis voldoende leefruimte is voor haar, haar ouders en haar broertje. Zij hebben allemaal een computer en een plek in de studeerkamer of aan de keukentafel, zonder dat zij in elkaars vaarwater zitten. Ook voor de pauzes is er van alles te kiezen, buiten op het erf een frisse neus halen, of binnen TV kijken of gamen. Qua gezelligheid en aanspraak zijn er bovendien paarden, honden en katten binnen handbereik. Met mooi weer rijdt Mireille een rondje over het erf op haar favoriete pony. Het voordeel van de crisis is dat ze veel meer tijd aan haar paardenhobby kan besteden dan normaal.

Toch mist zij haar vriendinnen, ze zou niets liever willen dan de schooltas inpakken, op de fiets stappen en naar school gaan.

Op stap?

Voorzichtig dagdromen we van betere tijden, waarin we weer onbekommerd op stap kunnen. Op de fiets of lopend, met de Herschel rugzak op de rug naar de voetbaltraining. Of met de Eastpak rugzak – volgepakt met drinken en lekkers – op de achterbank van de auto, op weg naar zon, zee of strand om heerlijk uit te waaien.

Of een vakantie er deze zomer alweer inzit is nog maar de vraag. Als je sommige websites van vakantie aanbieders bekijkt lijkt het alsof je zo in het vliegtuig kunt stappen, maar we zullen voorlopig nog voorzichtig moeten zijn met de voorpret. Vakanties per auto behoren voorlopig nog niet tot de mogelijkheden, gezien de strenge maatregelen van de landen om ons heen. Het wordt dit jaar hoogstwaarschijnlijk een vakantie in eigen land, misschien zelfs aan de Costa del Achtertuin, we gaan het gewoon leuk maken!

En we zullen ons dit jaar altijd blijven herinneren als een heel bijzonder jaar, het jaar waarin we van de nood een deugd hebben weten te maken.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.