De Europese commissie heeft onderzocht welke EU-lidstaten de meeste doden vallen in het verkeer. Roemenië, Bulgarije en Letland voeren de lijst aan met respectievelijk 96, 88 en 78 verkeersdoden per miljoen inwoners. Sinds 2010 is het aantal verkeersdoden in de EU sterk gedaald, echter de laatste jaren is er een stagnering zichtbaar. De EU is er veel aan gelegen dit te verbeteren en wil met het Vision Zero en Safe System werken aan het verder verlagen van het aantal verkeersslachtoffers.

Populaire vakantielanden

Kijken we in de lijst naar de populaire vakantielanden dan is het ook oppassen geblazen in Kroatië (nr. 4), Griekenland (nr. 7). Verrassend is de hoge positie van Luxemburg (10e). Zelfs nog boven een berucht land qua verkeersveiligheid als Portugal (11). Portugal is overigens één van de landen waar sinds 2010 gewerkt is aan een sterke verbetering van de verkeersveiligheid. Dit werpt haar vruchten blijkbaar af.

Maar ook Italië (13e), minder verrassend, België (14e) en Frankrijk (16e) staan relatief hoog in de lijst.

Waar is het veiliger op de weg?

Wil je écht veilig op pad dan ga je naar het Verenigd Koninkrijk. Zij kennen het minste aantal verkeersdoden per 1 miljoen inwoners en staan op deze lijst dus onderaan, op positie 28. Maar kom je vanuit Nederland, dan moet je uiteraard wel incalculeren dat het links rijden enige oefening vergt.

Ook Scandinavische landen als Denemarken en Zweden doen het goed. In Duitsland is hard mogen rijden op de snelweg blijkbaar toch nog goed te combineren met verkeersveiligheid, want zij staan ook vrij ver onderaan op de lijst. Op de 21e positie doen ze het zeker nog goed.

En je kan ook altijd nog lekker in Nederland blijven, want ook hier is het relatief veilig op de weg.

De top 28

Onderstaand de volledige lijst met EU-lidstaten, gesorteerd op aantal verkeersdoden per 1 miljoen inwoners. De lijst loopt van meest onveilig, naar veiliger.

 1. Roemenië
 2. Bulgarije
 3. Letland
 4. Kroatië
 5. Polen
 6. Hongarije
 7. Griekenland
 8. Tsjechië
 9. Litouwen
 10. Luxemburg
 11. Portugal
 12. Cyprus
 13. Italië
 14. België
 15. Estland
 16. Frankrijk
 17. Slowakije
 18. Oostenrijk
 19. Slovenië
 20. Finland
 21. Duitsland
 22. Spanje
 23. Malta
 24. Zweden
 25. Nederland
 26. Ierland
 27. Denemarken
 28. Verenigd Koninkrijk

Foto: Mihis Alex – Pexels

 

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.