Het AD bericht vandaag dat Zwitserse scholieren hebben een oproep gedaan de zomervakantie drie maanden te laten duren, omdat het al zo vroeg in de zomer zo heet wordt.

Het is volgens de Zwitserse Vereniging van Scholierenorganisaties, die 40.000 leden telt, de eenvoudigste oplossing voor de problemen met de hitte. Het zou niet goed zijn het milieu te belasten met de koeling van lokalen.

De Zwitserse scholieren kijken onder meer naar het voorbeeld van buurland Italië waar de zomervakanties al geruime tijd in juni beginnen en tot half september duren. Maar ook landen als Albanië, Servië en Turkije kennen zomervakanties van drie maanden. Volgens een zegsman van een Zwitserse jongerenorganisatie kunnen de Zwitserse kinderen zich in de hitte net zo slecht concentreren als Italiaanse.

Het is de vraag of het een reëel idee is. In Nederland staat ook niet iedereen te juichen bij het idee. Wanneer de zomervakantie langer is, dan moet dat ergens anders in het schooljaar worden gewonnen. Dat betekent dus het schrappen van andere vakanties en/of meer lesuren per week. En of dat nu is waar men blij van wordt is zeer de vraag. Voor Nederland geldt dat op dit moment ook lastig te voorspellen is wanneer het zo warm is. Nu is het bloedheet, maar volgende week kan het al heel anders zijn. Bovendien gaat het hier maar om een paar dagen per jaar.

Wat denk jij? Is dit haalbaar en wenselijk?

Foto door Marc Richards van Pexels.

Categorieën: Nieuws

2 reacties

indigo · 26 juli 2019 op 04:26

Wat een gezeik over uren die kinderen hebben echt luizenuren tegenwoordig vbergeleken bij ons vroeger.Wij moesten gewoon van 8.30 tot 16u op school zijn en 1 uur middagpauze, tegenwoordig zie je zelden nog de lange schooldagen, daar zijn we mee grootgebracht, ja en ze kunnen eventueel ook een idee opdoen om moibeler les te geven..dus dat er out of the box gedacht word, of laat het aan de kidneren zelf ove rof ze een maand extra willen ik zou zeggen egin gewoon eens met 2 weken extra. allang zat, als ze dan blijven zitten hebben ze het aan zichzelf te danken.. en kleine kinderen? daar moet dan maar weer extra oppas voor geregeld worden.? en eerder vakantie betekend andersom eerder herrie van de kinderen die normaal op school zitten, van welke kant je ook bekijkt.. het heeft weinig voordelen. zoals ik het bericht al begon, naar onsd werd vroeger ook niet omgekeken en dan zaten we ook gewoon i nde hitte op school, en nu hebben ze nog goede airoco toendertijd niet. nee als ik zie hoevroeg kinderen maa rvooral het voortgezet onderwijs klaar is met hun lessen dat is echt bizar vroeg.. ik maakte dagen van 9u op de middelbare e de school erna.. plus nog eens werken…

    Hoofdletters · 1 november 2019 op 19:43

    Ik zal niet ‘zeiken’ over uw spelling, stijl, woordgebruik en interpunctie maar het gebruik van slechts twee hoofdletters in uw betoog heeft u vast niet tijdens uw lange dagen op school geleerd.
    ;-p

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *