Het AD bericht vandaag dat Zwitserse scholieren hebben een oproep gedaan de zomervakantie drie maanden te laten duren, omdat het al zo vroeg in de zomer zo heet wordt.

Het is volgens de Zwitserse Vereniging van Scholierenorganisaties, die 40.000 leden telt, de eenvoudigste oplossing voor de problemen met de hitte. Het zou niet goed zijn het milieu te belasten met de koeling van lokalen.

De Zwitserse scholieren kijken onder meer naar het voorbeeld van buurland Italië waar de zomervakanties al geruime tijd in juni beginnen en tot half september duren. Maar ook landen als Albanië, Servië en Turkije kennen zomervakanties van drie maanden. Volgens een zegsman van een Zwitserse jongerenorganisatie kunnen de Zwitserse kinderen zich in de hitte net zo slecht concentreren als Italiaanse.

Het is de vraag of het een reëel idee is. In Nederland staat ook niet iedereen te juichen bij het idee. Wanneer de zomervakantie langer is, dan moet dat ergens anders in het schooljaar worden gewonnen. Dat betekent dus het schrappen van andere vakanties en/of meer lesuren per week. En of dat nu is waar men blij van wordt is zeer de vraag. Voor Nederland geldt dat op dit moment ook lastig te voorspellen is wanneer het zo warm is. Nu is het bloedheet, maar volgende week kan het al heel anders zijn. Bovendien gaat het hier maar om een paar dagen per jaar.

Wat denk jij? Is dit haalbaar en wenselijk?

Foto door Marc Richards van Pexels.

Categorieën: Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *