Er zijn in 2019 weer diverse beruchte “zwarte zaterdagen”. Tijdens deze dagen zal het extreem druk zijn op de wegen naar de vakantiebestemmingen. Naast de alom bekende drukke dagen in de zomervakantie, kent ook de winterperiode enkele zwarte zaterdagen.

Extreem drukke dagen in de winter:

  • 2 maart (richting noorden en zuiden)
  • 9 maart (richting noorden)

Andere drukke dagen zijn 9, 16, 23, 24 februari en 3 en 10 maart. Bij al deze deze data spelen de schoolvakanties uiteraard een grote rol. Hierdoor gaan veel mensen tegelijkertijd op vakantie.

Drukke dagen in de zomer:

  • Extreme drukte: 3 en 10 augustus (dit zijn de echte beruchte “zwarte zaterdagen“)
  • Zeer druk: 26 en 27 juli, 2, 4, 9, 11, 17 en 24 augustus.

Op de site van de ANWB is gedetailleerde informatie te vinden over de zwarte zaterdagen en eventuele alternatieve routes.

Herkomst `Zwarte Zaterdag’

De naam ‘Zwarte Zaterdag’ is ooit bedacht door Bison Futé, het verkeersorgaan van de Franse overheid. De term zwarte zaterdag heeft te maken met een dramatisch ongeluk op 31 juli 1982. In de vroege ochtend gebeurde op de A6 bij Beaune het ernstigste verkeersongeluk uit de Franse geschiedenis. De vakantiedrukte was op gang gekomen en het regende toen een bus op enkele personenauto’s inreed. Door de brand die daarop uitbrak kwamen 53 mensen om, onder wie 44 kinderen tussen 6 en 15 jaar.

Tegenwoordig publiceert de Bison Futé al ruim voor de zomer publiceren zij een lijst met drukke dagen. Via een kleurcode is zichtbaar wanneer de grootste verkeersdrukte te verwachten is. Deze dagen krijgen het predikaat ‘Circulation extrêmement difficile’ mee.

Het beste advies blijft om de zwarte zaterdag te vermijden. Ga een dag eerder of later op vakantie, zeggen zowel de Franse Bison Futé als de VID. Steeds meer touroperators en vakantieparken bieden gelukkig tegenwoordig de mogelijkheid om op andere dagen, dan de traditionele zaterdag, aan te komen. Dat scheelt een enorme drukte en veel wachten in de file. Bovendien rijdt dit veel zuiniger omdat er beter kan worden doorgereden.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.