Wanneer je vast zit aan de schoolvakanties, dan zijn je opties uiteraard beperkt. Je zal moeten kiezen uit de kerstvakantie of de voorjaarsvakantie, maar als je in de gelukkige situatie zit dat je hier geen rekening mee hoeft te houden, dan heb je meer opties.

Wintersporten tijdens de kerstvakantie

Vrijwel heel Europa heeft een kerstvakantie. En dit is ook nog eens dezelfde periode als in Nederland. Wel zijn er een aantal landen die geen tweede week kerstvakantie hebben. Desondanks is de kerstvakantie over het algemeen net wat rustiger dan de voorjaarsvakantie, zeker de tweede week. Het grote nadeel is dat in deze periode de sneeuwzekerheid in veel gebieden beperkt is. Zeker de laag gelegen skigebieden in Europa zijn een groot risico zo vroeg in het seizoen. Ga je op wintersport met de kerstvakantie, zorg dan voor een sneeuwzekere locatie of dat er een nabijgelegen sneeuwzeker gebied is. De sfeer is in veel skigebieden super met kerst, hetgeen voor veel mensen ook een pré is.

Skieën of snowboarden tijdens de voorjaarsvakantie

Zoals gezegd is de voorjaarsvakantie een zeer drukke periode voor de wintersport. In Nederland hebben over het algemeen twee regio’s gelijktijdig schoolvakantie. In 2019 is de situatie echter anders: omdat de vanuit het Ministerie van OC & W geadviseerde voorjaarsvakantie voor regio zuid niet samenvalt met carnaval, zullen de meeste scholen in regio zuid de vakantie een week verschuiven. Dit betekent dat regio noord in week 8 vrij heeft, regio midden in week 9 en regio zuid in week 10. Zie hier de details voor de Nederlandse voorjaarsvakantie.

Voorjaarsvakantie in andere landen

De drukte tijdens de wintersport wordt echter ook bepaald door de vakantieperiodes in andere landen. Met name Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België zijn daarbij van belang. In Oostenrijk hebben de meeste deelstaten vakantie in week 6 en 7. Twee deelstaten zijn vrij in week 8, wat dus een nadeel is voor regio noord. Ook de meeste Duitse deelstaten hebben vrij in week 6 en 7. In Duitsland is echter alleen Saksen vrij in week 8, dus dat is een voordeel voor regio Noord. Drie staten hebben vrij in week 9 en 10. Week 10 is echter wel de vrije week voor Beieren, dus dat zorgt in Zuid-Duitsland en Oostenrijk voor de nodige drukte. België heeft alleen krokusvakantie in week 10. Voorgaande is vooral van belang voor wintersport in Oostenrijk en Duitsland.

In Frankrijk is het met name van belang hoe de vakanties vallen in het thuisland. Dat is niet zo gunstig voor de Nederlandse vakantiegangers die vast zitten aan de schoolvakanties. Frankrijk is verdeeld in drie zones en die hebben allemaal deels vrij in dezelfde weken als Nederland: 8, 9 en 10. Voor regio zuid is het daarnaast een extra nadeel dat België in week 10 vrij heeft. Veel Belgen gaan ook naar de Franse skigebieden.

Op wintersport buiten de schoolvakanties

Als je het geluk hebt dat je buiten de schoolvakanties op wintersport kan, dan is voorgaande uiteraard ook van belang. Week 8, 9 en 10 worden beter vermeden, vanwege de vele landgenoten die dan vrij zijn. Wat echter ook meespeelt is de bestemming. We kijken naar de populairste wintersportlanden voor Nederlanders: Oostenrijk en Frankrijk. 

Beste wintersportperiode voor Oostenrijk:

  • week 3-5
  • week 11-13 (afhankelijk van hoogte en sneeuwzekerheid!)

Beste wintersportperiode voor Frankrijk:

  • week 3-6
  • week 10-13 (afhankelijk van hoogte en sneeuwzekerheid!)

Als de sneeuwhoogtes goed zijn is week 3-5/6 dus de beste periode. Wel is het dan over het algemeen wat kouder en vroeger donker dan later in het seizoen. Zie hier nog interessante actuele wintersportaanbiedingen.

Veel plezier!

Categorieën: Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *