Homepage - D-reizen

Wat is een gunstige periode om op wintersport te gaan in seizoen 2019/2020? Op deze pagina geven we tips en adviezen!

Wanneer je vast zit aan de schoolvakanties, dan zijn je opties uiteraard beperkt. Je zal moeten kiezen uit de kerstvakantie of de voorjaarsvakantie, maar als je in de gelukkige situatie zit dat je hier geen rekening mee hoeft te houden, dan heb je meer opties.

Wintersport tijdens de kerstvakantie

Vrijwel heel Europa heeft kerstvakantie. En dit is ook nog eens dezelfde periode als in Nederland: week 52 en week 1. Wel zijn er een aantal landen die geen tweede week kerstvakantie hebben. Desondanks is de kerstvakantie over het algemeen net wat rustiger dan de voorjaarsvakantie, zeker de tweede week. Het grote nadeel is dat in deze periode de sneeuwzekerheid in veel gebieden beperkt is. Zeker de laag gelegen skigebieden in Europa zijn een groot risico zo vroeg in het seizoen. Ga je op wintersport met de kerstvakantie, zorg dan voor een sneeuwzekere locatie of dat er een nabijgelegen sneeuwzeker gebied is. De sfeer is in veel skigebieden super met kerst, hetgeen voor veel mensen ook een pré is.

Skiën of snowboarden tijdens de voorjaarsvakantie

Zoals gezegd is de voorjaarsvakantie een zeer drukke periode voor de wintersport. In Nederland hebben over het algemeen twee regio’s gelijktijdig schoolvakantie. In 2020 valt carnaval samen met de door de overheid geadviseerde periode voor de voorjaarsvakantie/carnavalsvakantie, daarom zal regio zuid dit jaar het advies volgen (andere jaren werd regelmatig afgeweken van het advies). Dit betekent dat regio noord in week 8 vrij heeft en regio midden en zuid in week 9. Zie hier de details voor de Nederlandse voorjaarsvakantie.

Voorjaarsvakantie 2020 in andere landen

De drukte tijdens de wintersport wordt echter ook bepaald door de vakantieperiodes in andere landen. Met name Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België zijn daarbij van belang. In Oostenrijk hebben de deelstaten 1 week voorjaarsvakantie en valt deze in week 6, 7 of 8. Twee deelstaten zijn vrij in week 8, wat dus een nadeel is voor regio noord. Ook de meeste Duitse deelstaten hebben 1 week (meestal) voorjaarsvakantie in week 6, 7, 8 of 9. In Duitsland hebben echter alleen Rijnland-Palts en Saarland vrij in week 8, dus dat is een voordeel voor regio Noord. In week 9 is alleen de voorjaarsvakantie voor Beieren, dus dat zorgt in Zuid-Duitsland en Oostenrijk voor de nodige drukte. België heeft alleen krokusvakantie in week 9, hetgeen dus ook samenvalt met de regio’s midden en zuid. Voorgaande is vooral van belang voor wintersport in Oostenrijk en Duitsland.

In Frankrijk is het met name van belang hoe de vakanties vallen in het thuisland. Dat is niet zo gunstig voor de Nederlandse vakantiegangers die vast zitten aan de schoolvakanties. Frankrijk is verdeeld in drie zones en die hebben allemaal twee weken vrij en overlappen deels dezelfde weken als Nederland: 8, 9 en 10. Voor regio zuid en midden is het daarnaast voor een Franse wintersportbestemming een extra nadeel dat België in week 9 vrij heeft. Veel Belgen gaan namelijk ook naar de Franse skigebieden.

Op wintersport buiten de schoolvakanties

Als je het geluk hebt dat je buiten de schoolvakanties op wintersport kan, dan is voorgaande uiteraard ook van belang. Weken 8, 9 en 10 worden beter vermeden, vanwege de vele landgenoten die dan vrij zijn, aangevuld met alle andere Europese landen die rond die tijd voorjaars- of carnavalsvakantie hebben. Wat echter ook meespeelt is de bestemming. We kijken hieronder naar de populairste wintersportlanden voor Nederlanders: Oostenrijk en Frankrijk. 

Beste wintersportperiode voor Oostenrijk:

  • week 2-5
  • week 11-13 (afhankelijk van hoogte en sneeuwzekerheid!)

Beste wintersportperiode voor Frankrijk:

  • week 2-6
  • week 10-13 (afhankelijk van hoogte en sneeuwzekerheid!)

Als de sneeuwhoogtes goed zijn is week 2-5/6 dus de beste periode. Wel is het dan over het algemeen wat kouder en vroeger donker dan later in het seizoen. In de periode week 10-13 zijn de dagen al wat langer en is het vaker wat lekkerder weer. Uiteraard moet je hier ook rekening houden met de sneeuwhoogtes en de sneeuwgrens op dat moment. Zie hier nog interessante actuele wintersportaanbiedingen.

Veel plezier!

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *