Momenteel hebben we te maken met uitzonderlijk warme dagen. Voor veel mensen genieten, maar niet altijd en zeker niet altijd in de auto! Daarom een aantal tips om goed om te gaan met de warmte. Nu de zomervakantie voor de deur staat ook handig voor straks op vakantie!

In de zomer kan de auto in een mum van tijd in een oven veranderen. Temperaturen van meer dan 60 graden zijn geen zeldzaamheid. Dit is niet alleen onaangenaam, maar ook zeer gevaarlijk. Automobilisten worden namelijk sneller moe en ongeconcentreerd en er dreigen gezondheidsproblemen. Bovendien neemt het risico op een ongeval toe. We geven je tips over hoe je veilig en ontspannen kunt reizen, ondanks de zomerse hitte.

Voordat je begint te rijden

Open de deuren en eventueel het schuifdak of de achterklep van de auto om te ventileren en de ergste warmte uit de auto te laten. Sluit vervolgens de ramen en het schuifdak. Stel eerst de blowers in op het hoogste niveau. Rijd niet weg als het stuurwiel te heet is. En nog een tip: iedereen die lederen stoelen in de auto heeft, kan beter geen korte broek of rok dragen, aangezien de stoelen sterk opwarmen.

Vermijd middagwarmte

We raden aan langere stukken te rijden in de ochtend- of avonduren. Tijdens de grootste middagwarmte tussen 12 en 15 uur is een pauze in de schaduw verstandig.

Zonnebrand

Veel mensen denken dat ze achter het autoraam beschermd zijn tegen direct zonlicht. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Voor optimale bescherming kunnen de achterste zijruiten worden afgedekt met een speciale zonnefolie. Dit filtert niet alleen de UV, maar ook de infrarode straling, die verantwoordelijk is voor de warmte in het voertuig. Belangrijk: dit is uiteraard niet toegestaan op de voorruit en de voorste zijruiten!

Airconditioning

Wie de temperatuur in de auto te veel afkoelt, kan problemen met de bloedsomloop krijgen. Het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur mag daarom niet groter zijn dan zes graden. Open alle ventilatoren en stel ze zodanig af dat de luchtstroom zo ver mogelijk over de schouders van de voorste personen wordt geblazen. Als de stroom rechtstreeks op de lichaamsdelen is gericht, is er een verhoogd risico voor verkoudheid en kou.

Voor korte afstanden is het zinvol om af te zien van de airconditioning en in plaats daarvan de ramen te openen. Voor langere ritten is het raadzaam om, tenminste tijdens de eerste paar minuten, de ramen te openen voordat u de airconditioning inschakelt. Schakel de airconditioner een paar minuten voordat u de bestemming bereikt uit, laat de ventilatie gewoon draaien om gecondenseerd water te laten verdampen en voorkom de vorming van stinkende bacteriën en schimmels.

Laat nooit kinderen en dieren in de auto achter

Hydratatie: veel drinken is belangrijk wanneer u onderweg bent. Het is het beste om maximaal drie liter water, sap of thee per dag te nuttigen. Let op: drink geen ijskoude drankjes. Het lichaam is dan bezig met het opwarmen van de koude vloeistof tot lichaamstemperatuur. De gevolgen zijn verhoogd zweten en mogelijk maagproblemen.

Als je de auto parkeert, probeer dan indien mogelijk in de schaduw te parkeren. Wat velen over het hoofd zien, is dat de zon met de klok mee draait. Neem daarom het verloop van de zon mee in de overweging. Als je toch in de zon moet parkeren, plaats dan een zonnescherm achter de voorruit. Perfect in de zomer is een thermische raambescherming welke op het raam ligt en de zon weerkaatst. Kinderzitjes kunnen worden afgedekt met een lichte doek. Maar bovenal: laat nooit kinderen en dieren achter in het voertuig – op elk moment van het jaar!

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.