Homepage - D-reizen

Dat met zomerbanden of zonder sneeuwkettingen op wintersport gaan gevaarlijk en onverantwoord is, weten de meeste mensen wel. Toch gaan veel wintersporters onvoorbereid op weg. Hoe zit het met de zomer? Veel mensen rijden rustig verder op hun winterbanden, terwijl de temperaturen oplopen. Brengt dit risico’s met zich mee?

Boven de 7 graden

Aangezien zomerbanden de verkeersveiligheid vergroten bij een temperatuur boven de 7 graden, is het onder normale weersomstandigheden aan te raden om vanaf april tot aan september met zomerbanden de weg op te gaan. Dit is niet alleen veiliger, maar het voorkomt ook hoge boetes. Sommige landen in Europa houden er strenge regelgeving op na, waarbij winterbanden in bepaalde maanden verboden zijn.

Het belang van zomerbanden

Volgens cijfers van het CBS rijden er in Nederland zo’n 500.000 personenauto’s het hele jaar door op winterbanden. Veel mensen zien hier geen gevaar in, maar waarom is het dan toch zo sterk af te raden? Hoewel winterbanden onder de 7 graden de remweg korter maken, maken ze de remweg boven deze temperatuur juist langer. Winterbanden zijn gemaakt van zacht rubber en hierdoor wordt het risico op een ongeval bij het stijgen van de temperatuur enkel groter. Zo heeft een auto op winterbanden met een snelheid van 50 km/h bij een temperatuur van 15 graden een remweg die zo’n 20 procent langer is dan hetzelfde soort auto op zomerbanden. Dit percentage groeit bij een temperatuur van 35 graden tot maar liefst 30 procent. Hierdoor loopt een automobilist niet alleen een hoger risico op het krijgen of veroorzaken van een ongeluk, maar in geval er een ongeluk plaatsvindt, kan het in sommige gevallen ook invloed hebben op de uitkering die hij krijgt van de autoverzekering. Of er in zo’n geval wel of geen vergoeding wordt uitgekeerd, kan per verzekeraar en omstandigheid verschillen. Naast het hebben van een langere remweg met winterbanden in de zomer, zorgen winterbanden bij temperaturen boven de 7 graden ook voor minder grip en de auto zal minder zuinig rijden.

Boetes

Hoewel het dus sterk af te raden is om met winterbanden in het voorjaar en in de zomer te rijden, zijn er in Nederland geen wetten voor. Op het moment dat de vakantieganger een stap over de grens zet is het echter een ander verhaal. Zo geldt er in België en Italië een verbod op het rijden op winterbanden in de zomer. In Italië riskeert een bestuurder zelfs een boete van € 400,- tot € 1.700,-, wanneer hij tussen 15 mei en 14 oktober de weg op gaat met winterbanden. In België word je tussen 1 april en 30 oktober op zomerbanden verwacht.

Categorieën: Nieuws