Premier Rutte heeft vanavond laten weten hoe de overheid aankijkt tegen de komende vakanties in verband met Corona. Gelukkig blijkt er veel mogelijk, met name vanaf 15 juni, maar zeker nog niet alles. Rutte maakte een onderscheid tussen drie soorten vakanties:

  1. Vakantie in Nederland
  2. Vakantie in de EU/de Schengen-landen
  3. Vakantie buiten Europa

Vakantie in Nederland mag weer

Vakantie in Nederland mag inmiddels weer. Er zijn geen beperkingen, buiten de nieuwe Corona-omgangsnormen en -maatregelen.

Vakantie in de EU/de Schengen-landen

Of het mogelijk is om op vakantie te gaan in de EU hangt niet alleen af van Nederland, maar met name ook van de andere Europese landen uit de EU. Staan zij weer toeristen uit Nederland toe? Hierbij gaat het met name om de 26 Schengen-landen. Hieronder vallen o.a. Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Zwitserland.

Voor een aantal landen geldt nu al dat toeristen uit Nederland welkom zijn, voor andere landen wordt verwacht dat dit snel na 15 juni weer wordt toegestaan. Hierbij gaat het met name om het bij Nederlandse vakantiegangers populaire Frankrijk en Spanje. Tot die tijd is het dus afwachten voor veel Nederlanders.

Kleurcodering voor risico

De premier verwijst nadrukkelijk naar de website www.nederlandwereldwijd.nl voor meer en actuele informatie. Landen zullen worden gekenmerkt in drie kleuren:

  • groen: hier kan men zonder problemen naartoe.
  • geel: hier mag je naartoe op vakantie, maar er zijn vergelijkbare risico’s als in Nederland
  • oranje: hier mag je niet naar toe. Ofwel omdat het risico er te groot is, dan wel omdat het land nog geen toeristen toe staat.

Reisadviezen

Dit zijn op dit moment de verwachtingen voor de reisadviezen:

  • Per 15 juni gaan de reisadviezen van de volgende landen van oranje naar geel: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië, Caribisch deel van het Koninkrijk. Je kan dus naar deze landen op vakantie, maar let op de risico’s.
  • Voorlopig op oranje blijven: Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Vakantiereizen naar deze landen wordt afgeraden.
  • Een aantal landen moet nog besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse toeristen weer opheffen. De verwachting is dat deze landen daarover in de komende weken een besluit nemen. Het gaat om: Frankrijk, IJsland, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Liechtenstein, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije.

NB: Dit is een inschatting op basis van de informatie die nu beschikbaar is. Deze informatie wordt regelmatig geactualiseerd. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken uitzonderingen

Het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden zijn binnen Europa vooralsnog uitzonderingen. Hier mag men nog niet naar op vakantie. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken staan nog geen toeristen toe en in Zweden is de aanpak van Corona volgens het RIVM niet voldoende en zijn er relatief veel ziektegevallen. Dat betekent dus ook nog geen vakantie naar het mooie Engeland, Noord-Ierland of Schotland.

Vakantie buiten Europa

Over vakantie buiten Europa is men helder: dit wordt ten strengste afgeraden. Het risico is te groot, er zijn teveel landen waar de situatie nog niet onder controle is. Repatriëring zal ook niet door het Ministerie van Buitenlandse zaken worden geregeld als het onverhoopt fout gaat.

Rutte: ‘Ga wijs op reis’

Rutte geeft aan dat het belangrijk is “bewust” op vakantie te gaan. Als het mogelijk is, wordt aangeraden buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Sowieso wordt de vakantie anders dan gebruikelijk. “Bereid je goed voor, ken de regels van het land van bestemming. Ga wijs op reis”, gaf de premier aan.

Tot slot gaf Rutte aan dat Nederland ook weer open staat voor toeristen uit de Europese landen waar de situatie vergelijkbaar is met Nederland.

 

Categorieën: Nieuws

1 reactie

R.imbos · 9 augustus 2020 op 07:26

Ik heb het RIVM gemaild. Zij zeggen niet over getallen te beschikken over Zweden. Op de site coronabesmettingen Zweden en coronabesmettingen Nederland is al weken bekend, dat de besmettingen in Zweden een fractie zijn van de besmettingen in Nederland. De laatste paar dagen zelfs 10 %. waarom dan nog steeds het advies van het RIVM naar Buitenlandse zaken voor Zweden code oranje?

Groet Roel imbos

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.