Homepage - D-reizen

Nederlandse logiesaccommodaties trokken tijdens de zomervakantie in juli en augustus 2019 bijna 10 miljoen gasten. Dat zijn er  420.000 (4,4%) meer dan dezelfde periode in 2018. In totaal waren deze gasten goed voor bijna 35 miljoen overnachtingen, bijna 2,5 miljoen (7,6%) meer dan in 2018. De huisjesterreinen lieten de grootste groei zien van het aantal gasten en overnachtingen. Deze ontwikkeling zette zich in september door. Dit meldt het CBS bij de presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019.

Nederlanders en Duitsers

De zomermaanden juli en augustus vormen de drukste periode voor de logiesaccommodaties. De meeste toeristen komen dan uit Nederland. Maar zoals verwacht zijn er ook veel Duitse gasten. Dit jaar kwam 35,5% van de buitenlandse gasten gedurende deze maanden uit Duitsland. Bijna de helft van de buitenlandse overnachtingen in ons land kwam voor hun rekening.

Vakantieparken populair

In 2019 waren vooral de vakantieparken erg populair bij onze Oosterburen. Vooral het aantal Duitsers dat de parken bezocht nam toe, dit steeg met 17%. Zij waren goed voor bijna 3 miljoen overnachtingen op deze parken, 19,4% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In totaal bezochten 2 miljoen mensen, van wie de meesten (60 procent) uit Nederland kwamen, de bungalowparken. Dat is 11,8 procent meer dan een jaar eerder. Samen brachten ze er 11,5 miljoen overnachtingen (+12,4 procent) door.

Ook campings geliefd

Net als in de zomermaanden van 2018 trokken de campings vergeleken met een jaar eerder in juli en augustus opnieuw meer gasten, dit na een aantal jaren waarin de aantallen lager lagen dan de zomer ervoor. Het aantal campinggasten lag dit jaar met 1,8 miljoen 4% hoger dan vorig jaar, tegelijkertijd waren er meer overnachtingen (+6 procent).

De meeste campinggasten (72%) waren Nederlands. Van de buitenlandse gasten kwam ongeveer 70% wederom uit Duitsland. Het aantal Duitse campinggasten was vergeleken met een jaar eerder 2% groter. Het aantal overnachtingen door Duitsers lag, met ongeveer 2 miljoen, 171 duizend (9,1%) hoger dan een jaar eerder.

Gelderland en Zeeland

Gelderland en Zeeland waren de populairste provincies. In Gelderland kwam het overgrote merendeel van de toeristen uit Nederland. In Zeeland waren het echter de Duitse toeristen die in de meerderheid waren.

Ook Noord-Brabant, Noord-Holland en Limburg deden het zeer verdienstelijk.
populaire provinciesZowel 2018 als 2019 lieten in de zomer een zeer goede ontwikkeling zien voor het toerisme. Beide zomers waren dan ook zeer goed. Mogelijk spelen de laatste warme Nederlandse zomers zodoende ook een rol en blijven veel Nederlanders in eigen land. Tevens wordt Nederland daarmee populairder voor de Duitsers die veelal de kust opzoeken.

 

 

Categorieën: Nieuws