Homepage - D-reizen

Met kalenders vol plannen, boodschappenlijstjes die worden afgevinkt en geliefde tradities die om de hoek staan, zijn de kerstdagen weer in aantocht. En hoewel de mooiste tijd van het jaar een gekoesterde tijd kan zijn om feest te vieren met geliefden dichtbij of ver weg – kan het ook een hele wervelwind zijn voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid.

Tussen stress, reizen, voedingsuitdagingen en veranderingen in welzijn en slaaproutines kunnen de feestdagen zwaar zijn voor het immuunsysteem. Je kunt je steentje bijdragen aan een gezond vakantieseizoen door de juiste vitamines en supplementen te gebruiken om je algehele gezondheid te ondersteunen.

Daarom vroegen we voedingsexperts naar de vitamines en supplementen waarvan de voordelen nog lang na de feestdagen blijven bestaan. Ontdek snel de 9 belangrijke voedingsstoffen en een aantal voedingsmiddelen waar je ze in kunt vinden.

Vitamine D

Voldoende vitamine D staat het meest bekend om het behoud van gezonde botten (door de opname van calcium te bevorderen). Het ondersteunt ook de functies van het immuunsysteem, waaronder het bestrijden van binnendringende bacteriën en virussen.

Enkele voedingsmiddelen die vitamine D bevatten: levertraan, regenboogforel en zalm.

Vitamine A

Onderzoek naar vitamine A heeft ook aangetoond dat het belangrijk is voor de immuunfunctie, voortplanting en groei en ontwikkeling. Het is belangrijk op te merken dat te veel vitamine A giftig kan zijn, vooral door het eten van de levers van sommige dieren in het bijzonder.

Enkele voedingsmiddelen die vitamine A bevatten: runderlever, zoete aardappelen, spinazie, wortelen en haring.

Zink

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat zinksupplementen kunnen helpen bij het verminderen van de ernst en de duur van de symptomen die samenhangen met verkoudheid – waardoor het onmisbaar is tijdens de feestdagen.

Enkele voedingsmiddelen die zink bevatten: Oesters, rundvlees, verrijkte ontbijtgranen en pompoenpitten.

Vitamine C

Van vitamine C is aangetoond dat het een rol speelt bij de immuunfunctie.

Enkele voedingsmiddelen die vitamine C bevatten: Rode en groene paprika’s, sinaasappels, kiwi’s, broccoli, aardbeien, spruitjes en grapefruit.

IJzer

Er zijn twee soorten ijzer in de voeding: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan non-heemijzer, wat betekent dat het makkelijker wordt opgenomen zonder dat er absorptiebevorderende cofactoren nodig zijn.

IJzer helpt bij het voorkomen van bloedarmoede door ijzertekort en de daaruit voortvloeiende problemen. Bevolkingsgroepen die risico lopen op bloedarmoede door ijzertekort zijn onder andere zwangere vrouwen en mensen met chronische ziekten, zoals inflammatoire darmziekten en reumatoïde artritis.

Enkele voedingsmiddelen die heemijzer bevatten: Mager vlees en zeevruchten. Enkele voedingsmiddelen die non-heemijzer bevatten: Noten, bonen, groenten en verrijkte graanproducten.

Omega-3

Van omega-3 is aangetoond dat het de gezondheid van hart en immuunsysteem bevordert.

Enkele voedingsmiddelen die omega-3 bevatten: chiazaden, walnoten en plantaardige oliën – zoals lijnzaad, soja- en canola-olie – en bepaalde vissen waaronder zalm, makreel, tonijn, haring en sardines.

Vitamine B2

Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, helpt het lichaam om voedsel om te zetten in brandstof – die wordt gebruikt om energie te produceren. Vitamine B2 werkt ook als antioxidant om schadelijke deeltjes in het lichaam, bekend als vrije radicalen, te bestrijden.

Enkele voedingsmiddelen die vitamine B2 bevatten: Eieren, yoghurt, wilde rijst paddenstoelen, spruitjes, broccoli.

Probiotica

Van probiotica is aangetoond dat ze de gezondheid van de spijsvertering ondersteunen bij verschillende bevolkingsgroepen. De effecten variëren echter afhankelijk van de gebruikte stam, de duur van het gebruik en het symptoom dat wordt behandeld.

Probiotica hebben vezels nodig om te kunnen functioneren en de groei van nuttige bacteriën te stimuleren. Enkele voedingsmiddelen die probiotica bevatten: Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kimchi, kombucha, Griekse yoghurt en zuurdesembrood.

Welke vitamines voor deze feestdagen?

Neem een voorsprong op de feestdagen door deze essentiële vitamine supplementen te overwegen in je routine:

  • Vitamine D3: Ondersteunt het immuunsysteem, de botten en de spieren.
  • Vitamine B6: ondersteunt de stofwisseling en het immuunsysteem.
  • Vitamine B12: ondersteunt de energie, stofwisseling en werking van het zenuwstelsel.
  • Omega 3 Visolie: Ondersteunt de gezondheid van hart, hersenen en huid.
  • Dagelijkse Multivitamine: Ondersteunt een gezond immuunsysteem en vult voedingsgaten.

Fijne vakantie!

Categorieën: Algemeen