Uit gegevens van de Europese commissie blijkt dat Nederland hoort bij de Europese landen met de kortste zomervakantie voor het basis- en voortgezet onderwijs, namelijk 7 weken of minder.

Er wordt voor de lengte van de zomervakantie onderscheid gemaakt tussen vier categorieën:

  • 7 weken of minder
  • 8 – 9 weken
  • 10 – 11 weken
  • meer dan 11 weken

Nederland valt dus, samen met Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk, in de laagste categorie, met een officiële zomervakantie van 7 weken of minder.

Beter is het al in landen als bijvoorbeeld België, Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië. Daar heeft men een zomervakantie van 8 – 9 weken. Zo zijn in België de scholen standaard gesloten in de maanden juli en augustus. Ook geen moeilijk geschuif met vakantieregio’s dus.

Langste zomervakanties

De langste zomervakanties hebben ze in Italië, Portugal, Roemenië en Turkije. In een enkel land hebben ze het bijzonder goed geregeld qua duur van de zomervakantie. Zo heeft Bulgarije in het primair onderwijs maar liefst 11 – 15 (!) weken zomervakantie. Hoewel je je als ouders kan afvragen of je daar blij mee moet zijn, want dan moet je een ruim beschikbare oppas hebben!

De zomervakantie is het de duurste moment om op vakantie te gaan, omdat vrijwel alle landen dan vakantie hebben. Met een relatief korte vakantie, zoals in Nederland, wordt het nog lastiger om buiten de duurste periodes te boeken (denk de bouwvak…). Tip kan zijn om proberen via Duitsland te boeken. Door de grotere concurrentie kan je daar weleens goedkoper uit zijn. Maar: de zomervakantie blijft helaas prijzig.

Onderstaand de kaart met de duur van de zomervakantie per land.

Tips voor de zomervakantie

Kijk bij onderstaande aanbieders voor last-minutes of scherp geprijsde vakanties in de zomer.

Prijsvrij.nl
De allerbeste zomervakantie deals
Tui
Nr. 1 online reisverkoper. Ruim aanbod!
De Jong Intra
Vakanties en stedentrips

Foto door Ylanite Koppens van Pexels.

Categorieën: Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *