Homepage - D-reizen

Uit gegevens van de Europese commissie blijkt dat Nederland hoort bij de Europese landen met de kortste zomervakantie voor het basis- en voortgezet onderwijs, namelijk 7 weken of minder.

Er wordt voor de lengte van de zomervakantie onderscheid gemaakt tussen vier categorieën:

  • 7 weken of minder
  • 8 – 9 weken
  • 10 – 11 weken
  • meer dan 11 weken

Nederland valt dus, samen met Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk, in de laagste categorie, met een officiële zomervakantie van 7 weken of minder.

Beter is het al in landen als bijvoorbeeld België, Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië. Daar heeft men een zomervakantie van 8 – 9 weken. Zo zijn in België de scholen standaard gesloten in de maanden juli en augustus. Ook geen moeilijk geschuif met vakantieregio’s dus.

Langste zomervakanties

De langste zomervakanties hebben ze in Italië, Portugal, Roemenië en Turkije. In een enkel land hebben ze het bijzonder goed geregeld qua duur van de zomervakantie. Zo heeft Bulgarije in het primair onderwijs maar liefst 11 – 15 (!) weken zomervakantie. Hoewel je je als ouders kan afvragen of je daar blij mee moet zijn, want dan moet je een ruim beschikbare oppas hebben!

De zomervakantie is het de duurste moment om op vakantie te gaan, omdat vrijwel alle landen dan vakantie hebben. Met een relatief korte vakantie, zoals in Nederland, wordt het nog lastiger om buiten de duurste periodes te boeken (denk de bouwvak…). Tip kan zijn om proberen via Duitsland te boeken. Door de grotere concurrentie kan je daar weleens goedkoper uit zijn. Maar: de zomervakantie blijft helaas prijzig.

Onderstaand de kaart met de duur van de zomervakantie per land.

Tips voor de zomervakantie

Kijk bij onderstaande aanbieders voor last-minutes of scherp geprijsde vakanties in de zomer.

Prijsvrij.nl
De allerbeste zomervakantie deals
Tui
Nr. 1 online reisverkoper. Ruim aanbod!
De Jong Intra
Vakanties en stedentrips

Foto door Ylanite Koppens van Pexels.

Categorieën: Nieuws

1 reactie

idalium · 29 september 2019 op 15:55

Er wordt gesteld dat Nederland de kortste zomervakantie heeft en dat we dan vallen in de categorie 7 weken of minder. We hebben nog maar 6 weken. Naar mijn idee is er geen land in Europa met 6 weken zomervakantie. De minister van onderwijs heeft een jaar of zes geleden een week vakantie van de leraren in het voortgezet onderwijs gestolen. Er is namelijk niets voor in de plaats gekomen. Het zou goed zijn wanneer we in de zomer de school 8 weken kunnen sluiten. Mijn argumenten zijn de volgende: 1. het wordt steeds warmer en in een warm klaslokaal kan de leerling zich niet goed concentreren. Airco is geen goede oplossing i.v.m. het klimaat. 2. Leraren kunnen in de zomer “bijlezen”. Niet iedere leraar zal dat doen. Een gymnastiekleraar al helemaal niet. Leraren die dat wel willen, krijgen dan in ieder geval de tijd. 3. Vergeleken met veel andere landen hebben wij een korte vakantie. Leerlingen doen het daar niet minder goed dan bij ons. 4. De Europese Commissie streeft ernaar dat we overal dezelfde regelingen hebben, wel nu dat komt dan goed uit. Verleng onze vakantie.

Gesloten voor reacties.