Ieder jaar is het weer een nieuw vraagstuk: waar ga je naartoe op vakantie. Zonder kinderen ben je behoorlijk vrij in die keuze, maar met kinderen heb je toch een hoop om rekening mee te houden. Daarmee komt vakantie in Nederland vaak ook weer eerder in beeld, want dat heeft toch zo z’n voordelen. Wat zijn de overwegingen die je wat dit betreft kunt maken. Of met andere woorden: waarom ga je met de kids liever in eigen land op vakantie, en waarom kies je juist wél voor het buitenland.

In eigen land blijven

Er zitten verschillende voordelen aan in eigen land op vakantie gaan in plaats van in het buitenland. Ten eerste is de reistijd vaak een stuk korter, wat minder belastend is voor zowel de kinderen als voor jou als ouder die de kinderen rustig moet zien te houden. Ter plekke is de kans op contact met Nederlandstalige een stuk groter dan in het buitenland, en speelkameraadjes zijn natuurlijk altijd fijn. Daarnaast is het natuurlijk ook voor jou fijn om geen taalbarrière te hebben op vakantie en geen moeite te hebben om eten te vinden wat de kinderen lusten. Bovendien valt er in Nederland voor velen van ons nog meer dan genoeg te ontdekken. Ben je bijvoorbeeld al eens (met de kinderen) op de Waddeneilanden geweest? Kamperen op Ameland op Camping Duinoord kan bijvoorbeeld een erg leuke ervaring zijn. Dan mogen de kinderen ook een tripje op een boot maken om er te komen!

Met de kids naar het buitenland

Natuurlijk kun je ook verder kijken dan Nederland, zeker als je voor mooi weer gaat. Een reis naar het buitenland klinkt alsof het duurder gaat zijn, maar er zijn natuurlijk ook goedkope vakanties mogelijk in Europa. Een budget vakantie kun je hebben door te kiezen voor kamperen op een betaalbare camping, maar er zijn ook goedkope vakantiebestemmingen in Europa waar alles sowieso een stuk minder kost dan in Nederland en je wellicht meer kunt doen voor je geld. Je moet natuurlijk wel de reiskosten daarin meenemen, net als het feit dat je een flinke reis met de kinderen gaat maken die misschien niet altijd prettig en comfortabel gaat zijn en misschien wel te lang duurt voor de kids om rustig te blijven. Ook is de kans kleiner dat ze op vakantie in het buitenland Nederlandstalige speelkameraadjes gaat vinden, hoewel het ook zeker niet onmogelijk is. Tegelijkertijd is contact met andere culturen en talen ook leerzaam, wat op zichzelf een reden kan zijn om juist voor een vakantie met de kids in het buitenland te kiezen.
Het liefst heb je natuurlijk dat iedere vakantie een groot succes is, vooral voor de kinderen. Als je kinderen hebt, draait de vakantie immers vaak om hen geëntertaind houden. In de praktijk zal niet iedere keuze even goed bevallen, en daar leer je dan weer van. Met dat in het achterhoofd kan het helemaal geen kwaad om beide opties eens uit te proberen om het kijken wat het beste werkt voor jullie als gezin, zodat je de volgende keer wellicht tot een meer passende keuze kunt komen voor je komende vakantie.

Categorieën: Algemeen