De scriptie. Het woord alleen al kan bij veel studenten stress veroorzaken en misschien op den duur ook wel motivatiegebrek.  Vooral als op den duur de vakantie ook nog eens dichterbij komt. Het is echter niet nodig om je vakantieplannen uit te stellen vanwege die vervelende scriptie. Met de juiste mindset en een paar handige scriptiebegeleiding tips kun je snel weer op weg zijn naar het afronden van je scriptie en genieten van die welverdiende vakantie. Hieronder daarom een paar suggesties om je op weg te helpen. 

 

Stel duidelijke doelen en deadlines

Een van de grootste boosdoeners van motivatiegebrek is vaak een gebrek aan duidelijkheid over wat er moet worden gedaan en wanneer het moet worden afgerond. Neem de tijd om duidelijke doelen en deadlines te stellen voor elk onderdeel van je scriptie. Verdeel het werk in behapbare taken en geef jezelf beloningen voor het bereiken van mijlpalen. Op deze manier kun je gestaag vooruitgang boeken en gemotiveerd blijven.

 

Plannen, plannen, plannen!

Het is verleidelijk om te denken dat je je hele scriptie in een paar dagen kunt schrijven, maar dat is meestal niet realistisch. Neem de tijd om een realistische planning op te stellen die rekening houdt met je andere verplichtingen en deadlines. Blokkeer specifieke uren of dagen in je agenda om aan je scriptie te werken en houd jezelf eraan. Op deze manier voorkom je dat je in een last-minute paniek raakt en kun je je vakantie sneller beginnen.

 

Vraag om hulp

Soms heb je een beetje externe motivatie nodig om jezelf in beweging te krijgen. Zoek een studiegenoot of vriend die ook aan een scriptie werkt en maak afspraken om regelmatig bij elkaar te komen om te studeren. Dit kan niet alleen helpen om jezelf verantwoordelijk te houden, maar ook om frisse ideeën op te doen en elkaar te ondersteunen tijdens moeilijke momenten. Of vraag advies aan een externe organisatie zoals Bureau Scriptiehulp die er ook met een onafhankelijke blik naar kunnen kijken. 

 

Vier elke mijlpaal

Beloon jezelf voor elke mijlpaal die je bereikt tijdens het schrijven van je scriptie. Of het nu gaat om het afronden van een hoofdstuk, het behalen van een bepaald aantal woorden of het voltooien van een kritische analyse, geef jezelf een kleine beloning als motivatie om door te gaan. Dit kan variëren van een kopje koffie tot een avondje uit met vrienden. Het belangrijkste is dat je jezelf erkent voor je harde werk en vooruitgang.

Categorieën: Algemeen