Homepage - D-reizen

Als je in het laatste jaar van de middelbare school zit, is het goed om alvast na te denken welke opleiding je wil volgen. Nadat je je examens hebt gehaald is het eerst tijd om te genieten van je welverdiende vakantie, maar het is ook slim om je voor te bereiden op je vervolgopleiding. Weet je al precies welke opleiding je wil gaan volgen, of zit je nog te twijfelen? Hoe je de juiste opleiding kiest, zetten we hieronder voor je op een rij.

 

Volg jouw passie

Het is belangrijk om eens stil te staan bij jouw passie. Waar word jij blij van, wat vind jij interessant en waar zie jij jezelf later werken? Het volgen van jouw passie is enorm belangrijk, aangezien een opleiding je namelijk klaarstoomt voor een beroep waar jij later in kan gaan werken. Het is dus vooral goed om naar jezelf te luisteren. Natuurlijk kun je wel gaan praten met jouw ouders en vrienden over de opleidingskeuze: zij hebben natuurlijk ook inzicht in waar jij goed in bent en waar jij blij van wordt. Misschien vind je het fantastisch om ontwerpen te maken en je creativiteit te laten zien aan de buitenwereld. In dit geval kan misschien de grafisch vormgever opleiding wel aansluiten bij jouw passie.

 

Ontdek opleidingen en scholen

Als je eenmaal de punten voor ogen hebt waar jij blij van wordt, kun je je gaan oriënteren. Je kunt verschillende opleidingen gaan ontdekken, en ontdekken bij welke scholen deze worden aangeboden. Het kan ook zijn dat je voor een specifieke school wil gaan, omdat deze bijvoorbeeld het beste bij jou past. Je kunt daarnaast ook kijken naar scholen en opleidingen in de nabije omgeving, omdat je bijvoorbeeld gewoon thuis wil blijven wonen. Wil je graag op kamers? Dan kun je ook kijken naar scholen en opleidingen in de stad waar jij graag op kamers wil wonen. Natuurlijk is het wel belangrijk om te kiezen voor een school én opleiding waar jij blij van wordt.

 

Een meeloopdag op school

Heb je een opleiding gevonden waar jouw hart sneller van gaat kloppen, bijvoorbeeld de meubelmaker opleiding? Dan kun je eens een meeloopdag inplannen. De meeste scholen bieden namelijk dit soort dagen aan. Je kunt meelopen op een school, waarbij je een kijkje in de keuken krijgt van een school. Je kunt op deze manier de school alvast een beetje leren kennen.

 

Naast een meeloopdag op een school, heb je ook meeloopdagen op een opleiding. Zo’n meeloopdag is een dag waarbij je een dagje meedraait in een klas van de opleiding. Je krijgt met zo’n meeloopdag een goed beeld wat je allemaal te wachten staat. Ook is een meeloopdag een goed moment om met studenten te praten die de opleiding volgen. Je kunt bijvoorbeeld vragen welke vakken je allemaal krijgt, of je ook veel in de praktijk gaat meelopen of andere belangrijke zaken. Deze studenten kunnen jou een eerlijk antwoord geven, waardoor jij nog zekerder van jouw keuze kunt worden.

 

Een meeloopdag in het werkveld

Naast het volgen van een meeloopdag op school, kun je ook een dagje meelopen in het werkveld. Je kunt altijd een bedrijf benaderen, een bedrijf dat aansluit bij jouw opleiding, om te vragen of je een dagje mee mag kijken. Door een dag mee te lopen in het werkveld kun je goed zien wat er van je wordt verwacht en of de taken goed bij jou passen. Je kunt jezelf bovendien afvragen of je jezelf ook in dit werkveld ziet werken. Misschien vindt je het helemaal te gek, maar misschien kom je er op deze manier ook achter dat je toch liever voor iets anders wil gaan.

Categorieën: Algemeen