Zwarte zaterdag 2017

op .

De zwarte zaterdagen voor 2017 zijn officieel bekendgemaakt door de Franse organisatie Bison Futé. Op basis van het verleden verwachten zij in 2017 twee "echte" zwarte zaterdagen, namelijk op zaterdag 29 juli 2017, als op zaterdag 5 augustus 2017.  Verder zal ook 12 zaterdag augustus extreem druk zijn, en dan zowel heen als terug naar Nederland vanwege het eind van veel vakanties. Dit kan goed uitmonden in een extra zwarte zaterdag. Geef op deze pagina je geplande reisdatum in om de verwachting te zien voor die dag.

Zwarte zaterdag 2017

Zaterdag 29 juli 2017 zal van deze dagen het drukst zijn richting Zuid-Frankrijk. Op 12 augustus zal het verkeer zowel in noordelijke als in zuidelijke richting volledig vastlopen. Ongeveer heel Europa is dan onderweg. Voor de andere dagen geldt dat met name in zuidelijke richting alles vastloopt, terwijl het in noordelijke richting zeer druk zal zijn.

De grootste drukte zal zijn op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Maar ook de Boulevard Périphérique bij Parijs kan vollopen met auto's. Vaak sluit de politie opritten af om de toestroom te verminderen of om automobilisten naar minder drukke wegen te dirigeren (Plan Palomar). 

In Zwitserland is de St. Gotthardtunnel op de A2 Luzern - Chiasso het belangrijkste struikelblok. In Oostenrijk is de kans op files het grootst op de A12 Kufstein-Innsbruck en de A10 Salzburg-Villach. In Duitsland zijn er vooral problemen te verwachten op de wegen rond München. In Duitsland zijn alle vrijdagen en zatedagen tussen 14 juli en 12 augustus erg druk.

De beste reisdagen zijn donderdag en zondag. De laatste jaren wordt er echter ook meer gesproken over "grijze zaterdag", omdat de drukte zich steeds meer uitspreidt over de dagen rondom de zaterdag. Veel mensen zijn de afgelopen jaar "door schade en schande" wijs geworden en steeds meer mijden de beruchte zwarte zaterdagen.

Inmiddels blijkt uit onderzoek wat de beste vertrektijd is om de drukte te ontlopen rond zwarte zaterdagen. Lees hiervoor dit nieuwsbericht.

Herkomst `Zwarte Zaterdag’

De naam ‘Zwarte Zaterdag’ is ooit bedacht door Bison Futé, het verkeersorgaan van de Franse overheid. De term zwarte zaterdag heeft te maken met een dramatisch ongeluk op 31 juli 1982. In de vroege ochtend gebeurde op de A6 bij Beaune het ernstigste verkeersongeluk uit de Franse geschiedenis. De vakantiedrukte was op gang gekomen en het regende toen een bus op enkele personenauto's inreed. Door de brand die daarop uitbrak kwamen 53 mensen om, onder wie 44 kinderen tussen 6 en 15 jaar.

Tegenwoordig publiceert de Bison Futé al ruim voor de zomer publiceren zij een lijst met drukke dagen. Via een kleurcode is zichtbaar wanneer de grootste verkeersdrukte te verwachten is. Deze dagen krijgen het predikaat ‘Circulation extrêmement difficile’ mee.

Het beste advies blijft om de zwarte zaterdag te vermijden. Ga een dag eerder of later op vakantie, zeggen zowel de Franse Bison Futé als de VID. Steeds meer touroperators en vakantieparken bieden gelukkig tegenwoordig de mogelijkheid om op andere dagen, dan de traditionele zaterdag, aan te komen. Dat scheelt een enorme drukte en veel wachten in de file. Bovendien rijdt dit veel zuiniger omdat er beter kan worden doorgereden.

 

Deel dit!

Close

Klik hieronder om deze pagina te delen.